Fet hy - orsaker och behandlingar

Huden är det största organet vi har. Långt ifrån alla vet detta, men när du väl gör det ökar säkert förståelsen för hur viktigt det är att ta hand om huden på ett bra sätt. Därutöver är det så att det vi applicerar på huden enkelt uttryckt även slussas ut i andra delar av kroppen, vilket har att göra med flödet av blod och andra kroppsvätskor. Sammantaget gör detta valet av hudvårdsprodukter ännu viktigare, att de enbart består av hälsosamma ingredienser. Grunden för all hudvård består i att identifiera din hudtyp, som kan vara torr, känslig, mogen, blandad eller fet, som vi ska prata lite mer om här.

Möjliga orsaker

All fet hy är inte likadan, men det finns ett par tänkbara orsaker. Dels kan hudtyp vara ärftligt. Dels påverkas det av saker som din ålder och livsstil, inklusive exempelvis kostvanor, levnadsmiljö och stress. Men fet hy kan även triggas av felaktig hudvård. Om du har till exempel blandhy, med en lätt oljig T-zon, eller en lättare version av fet hy och använder alltför uttorkande produkter skapas istället ett ont momentum, där huden ökar sin produktion av talg, vilket i sin tur leder till allt fetare hud efterhand. Och om du därvid försöker torka ut den allt fetare huden ännu mer, kan tillståndet förvärras ytterligare.

Två dagliga ritualer

Din dagliga hudvård för fet hy bör bestå av två rutiner, en på morgonen och en på kvällen. På morgonen börjar du lämpligen med ett ansiktsvatten och/eller rengöringsgel. Därefter följer ganska lätta, balanserande och fuktgivande produkter, innan du lägger en eventuell makeup. Kvällstid ska rengöringen vara mer grundlig och serum samt kräm något rikare. De sistnämnda kommer att verka medan du sover. Då och då bör du även inkludera skonsam peeling samt en ansiktsmask som balanserar och vårdar på djupet. Numera behöver du inte gå runt och leta hudvård i fysiska butiker, utan hittar ett brett utbud även på nätet, bland annat hos butiken Babyface.